Blachy stalowe – rodzaje i zastosowanie

Kategoria: Blog

blacha stalowa

Blacha definiowana jest jako metalowy wyrób hutniczy, którego grubość wynosi znacznie mniej niż długość i szerokość. Pod względem grubości możemy podzielić ją na blachę cienką (grubość do 5 mm) oraz grubą (powyżej 5 mm).

W ofertach sprzedażowych producentów stali wyróżniamy bardzo wiele rodzajów blach stalowych. Jednymi z najpopularniejszych są:

Blacha czarna, która wyróżnia się trwałością, wytrzymałością i wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Znajduje zastosowanie najczęściej w ślusarstwie i budownictwie. Można ją ciąć, frezować, gwintować oraz zwijać z niej rury o dowolnej średnicy.

– Blacha nierdzewna, w której można wiercić różnej wielkości otwory, malować, gwintować i toczyć. Wykorzystywana jest szczególnie w wielu gałęziach przemysłu, a szczególnie w spożywczym, chemicznym i papierniczym. Wykonuje się z niej również elementy architektoniczne budynków mieszkalnych i biurowych.

– Blacha ocynkowana wykonywana ze stali, której powierzchnia została pokryta warstwą cynku, dzięki czemu stała się odporna na działanie rdzy. Ze względu na swoje właściwości może zostać wykorzystana w miejscach o dużej wilgotności i wystawionych na działanie zmiennych czynników atmosferycznych. Produkuje się z niej pokrycia dachowe w budynkach gospodarczych, przemysłowych i mieszkalnych. Znajduje zastosowanie również w przemyśle samochodowym jako materiał do produkcji nadwozi, które dzięki temu zwiększają swoją wytrzymałość i odporność na trudne warunki.

– Blacha trudnościeralna charakteryzuje się dużą twardością i dzięki temu jest bardzo odporna na ścieranie oraz obciążenia. Wykorzystuje się ją szczególnie w górnictwie podziemnym i odkrywkowym oraz w maszynach budowlanych i transportowych jako element konstrukcyjny. Wykonuje się z niej na przykład czerpaki koparek, lemiesze spychaczy oraz zsuwnie do żwiru i asfaltu.