Stal nierdzewna – podstawowe informacje

Zwykła stal jest stopem żelaza z węglem, natomiast jej odmiana nierdzewna to ogólna nazwa różnych gatunków stali, do których dodano co najmniej 11% chromu, a także inne pierwiastki (takie jak molibden, nikiel, miedź, mangan, tytan czy niob) i dzięki temu stała się ona niewrażliwa na niszczące działanie korozji oraz wysokie temperatury.

Kategoria: Blog

Na powierzchni stali nierdzewnej tworzą się warstwy tlenków chromu, które są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia, dzięki czemu bardzo dobrze chronią cały element przed rdzą. Dodanie do takiej stali molibdenu dodatkowo tę odporność podwyższa, a zastosowanie w stopie również niklu ułatwia spawanie i obrabianie elementów stalowych na zimno.
Produkcja tego rodzaju stali została opatentowana na początku XX wieku w niemieckim koncernie Krupp, a używano jej na początku przede wszystkim do wyrobu sztućców. Obecnie jednak stal nierdzewna znajduje szerokie zastosowanie choćby w różnych rodzajach przemysłu – od ciężkiego, poprzez budownictwo, architekturę, mechanikę precyzyjną, elektronikę, aż po sprzęt AGD, ochronę środowiska i transport.

Główne rodzaje

Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje stali nierdzewnej:
– austenityczna – oprócz dodatku chromu zawiera również nikiel, który zapewnia jeszcze lepszą odporność na korozję;
– ferrytyczna – poza domieszką chromu zawiera molibden, niob i tytan; jej nazwa wywodzi się od obecności ferrytyny (stałego roztworu węgla) w stopie;
– martenzytyczna – ma podobną ilość chromu jak stale ferrytyczne, lecz więcej w niej węgla (aż do 1%)
– ferrytyczno-austenityczna – czyli stal duplex, którą wyróżnia duża odporność na różne rodzaje korozji (w tym wżerową, międzykrystaliczną oraz naprężeniową), a także wytrzymałość na rozciąganie.